Hyllan Pharma

str. Turturelelor nr.11A,

etaj 2, sector 3, Bucuresti

021 .425 55 66

© Hyllan Pharma

www profecund ro

.

.

office@hyllan eu

.

Boli hepatice nealcoolice grase

inapoiDespre_ficat.php

Prezentare generala


Boala de ficat gras nu este un termen umbrela pentru o serie de afectiuni hepatice care afecteaza persoanele care beau putin sau nu alcool. Dupa cum sugereaza si numele, principala caracteristica a bolii hepatice nealcoolice grase este prea multa grasime stocata in celulele hepatice.


Steatohepatita nonalcoolica, o forma potential grava a bolii, este marcata de inflamatia ficatului, care poate progresa pana la cicatrizare si leziuni ireversibile. Aceste leziuni sunt similare celor cauzate de consumul excesiv de alcool. In cel mai rau caz, steatohepatita nealcoolica poate progresa la ciroza si insuficienta hepatica.


Boala de ficat gras din boala nealcoolica este tot mai frecventa in intreaga lume, mai ales in tarile occidentale. in Statele Unite, este cea mai comuna forma de boli hepatice cronice, care afecteaza aproximativ 80 la 100 de milioane de oameni.


Bolile de ficat gras nealcoolic se pot produce in orice grupa de varsta, dar mai ales la persoanele in varsta de 40 si 50 de ani care prezinta un risc crescut de boli de inima din cauza unor factori de risc precum obezitatea si diabetul de tip 2. Boala ficatului gras este in stransa legatura cu sindromul metabolic, care este o suma de anomalii ce includ grasime abdominala crescuta, insuficienta hormonului ce proceseaza insulina, hipertensiune arteriala si nivel ridicat de trigliceride.


Simptome


Boala de ficat grasa nealcoolica nu produce, de obicei, semne si simptome. Cand insa produce simptome acestea includ:


 1. BulletFicat marit

 2. BulletOboseala

 3. BulletDurere in abdomen in dreapta susSemnele si simptomele posibile ale steatohepatitei si cirozei nonalcoolice includ:


 1. BulletTumorile abdominale (ascite)

 2. BulletVasele de sange largite chiar sub suprafata pielii

 3. BulletSanii mariti la barbati

 4. BulletSplina marita

 5. BulletPalmele rosii

 6. BulletIngalbenirea pielii si a ochilor (icter)Cand sa vizitezi un doctor


Faceti o programare la doctor daca aveti semne sau simptome persistente ce va creeaza griji.


Cauze


Expertii nu stiu exact de ce unii oameni acumuleaza grasime in ficat, in timp ce altii nu. in mod similar, exista o intelegere limitata a de ce unii ficati grasi dezvolta inflamatii care progreseaza spre ciroza. Boala de ficat gras nonalcoolic si steatohepatita nealcoolica sunt ambele legate de urmatoarele:


 1. BulletSupraponderabilitate sau obezitate

 2. BulletRezistenta la insulina, in care celulele dvs. nu asimileaza zahar ca raspuns la insulina hormonala

 3. BulletZahar in sange ridicat (hiperglicemie), care indica prediabet sau diabet zaharat de tip 2

 4. BulletNiveluri ridicate de grasimi in sange, in special trigliceride


Aceste probleme de sanatate combinate par sa ajute depozitarea grasimii la nivelul ficatului. Pentru unii oameni, acest exces de grasime actioneaza ca o toxina la nivelul celulelor ficatului, cauzand inflamarea ficatului si steatohepatita nealcoolica, ce pot duce la acumularea de tesut cicatrizat (fibrosa) in ficat.

Factori de risc


O gama larga de afectiuni si boli pot creste riscul de imbolnavire a ficatului gras nonalcoolic, printre acestea fiind urmatoarele:


 1. BulletColesterolul ridicat

 2. BulletNiveluri ridicate de trigliceride din sange

 3. BulletSindrom metabolic

 4. BulletObezitatea, mai ales cand grasimea este concentrata in abdomen

 5. BulletSindromul ovarului polichistic

 6. BulletApnee in somn

 7. BulletDiabetul de tip 2

 8. BulletHipotiroidism

 9. BulletGlanda pituitara subactiva (hipopituitarism)


Steatohepatita nonalcoolica este mai probabila in aceste grupuri:


 1. BulletPersoanele in varsta

 2. BulletPersoanele cu diabet zaharat

 3. BulletPersoanele cu grasime corporala concentrate in abdomen


Este dificil de a face diferenta intre boala ficatului gras si steatihepatita nonalcoolica fara testari aprofundate.Complicatii


Principala complicatie a bolii hepatice grase nealcoolice si a steatohepatitei nonalcoolice este ciroza, care este cicatrizarea in faza tarzie in ficat (fibroza). Ciroza se produce ca raspuns la leziunile hepatice, cum ar fi inflamatia in steatohepatita nonalcoolica. Pe masura ce ficatul incearca sa opreasca inflamatia, produce zone de cicatrizare (fibroza). Cu o inflamatie continua, fibroza se raspandeste pentru a prelua din ce in ce mai mult tesutul hepatic.


Daca procesul nu este intrerupt, ciroza poate duce la:


 1. BulletCresterea lichidului in abdomen (ascite)

 2. BulletUmflare sau vene in esofag (varice esofagiene), care se pot rupe si sangera

 3. BulletConfuzia, somnolenta si discursul neclar (encefalopatia hepatica)

 4. BulletCancer la ficat

 5. BulletOprirea functionarii ficatului


Aproape 20% din persoanele cu steatotoza hepatica nonalcoolica vor dezvolta ciroza.


Preventie


Pentru a reduce riscul bolii ficatului gras nealcoolic:


 1. BulletAlege o dieta sanatoasa. Alegeti o dieta sanatoasa pe baza de plante bogata in fructe, legume, cereale integrale si grasimi sanatoase.

 2. BulletMentinerea unei greutati sanatoase. Daca sunteti supraponderali sau obezi, reduceti numarul de calorii zilnice si faceti mai multa miscare. Daca aveti o greutate corespunzatoare, incercati sa o mentineti, printr-o dieta sanatoasa si exercitiu fizic.

 3. BulletExercitiu fizic. Faceti exercitiu fizic cat mai multe zile pe saptamanii. Obtineti mai intai o confirmare de la medicul dumneavoastra curent, in caz ca nu faceti execitii fizice in mod regulat.

Boli hepatice nealcoolice grase

Comparativ cu un ficat sanatos (stanga), un ficat gras (dreapta) apare marit si decolorat. Esantioanele de tesuturi arata depozitele de grasimi in boala hepatica nealcoolica, in timp ce inflamatia si cicatrizarea (fibroza) sunt vizibile in steatohepatita nealcoolica.

ficat normal

ficat gras nealcoolic

steatohepatita nonalcoolica

pagina urmatoareBoala_ficatului_gras.php
inapoi la articolearticole.php