Hyllan Pharma

str. Turturelelor nr.11A,

etaj 2, sector 3, Bucuresti

021 425 55 66

© Hyllan Pharma

www profecund ro

.

.

office@hyllan eu

.

Boala ficatului gras non-alcoolic

inapoiBoala_ficatului_gras.php

Boala de ficat gras nonalcoolica este numele dat unei serii de conditii cauzate de acumularea de grasimi in ficat. Acesta se poate observa, de obicei, la persoanele supraponderale sau obeze.


Un ficat sanatos trebuie sa contina putin sau deloc grasime. Se estimeaza ca pana la 1 din 3 persoane are stadii incipiente ale bolii ficatului gras nonalcoolic, in care exista cantitati mici de grasimi in ficat.


Stadiul incipient al bolii ficatului gras nonalcoolic nu produce niciun rau, dar poate duce ulterior (prin netratare) la afectarea grava a ficatului, inclusiv la ciroza.


Nivelul ridicat de grasime in ficat este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de probleme, cum ar fi diabetul zaharat, atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. Daca este detectata si tratata intr-o faza incipienta, este posibil sa opriti agravarea bolii ficatului gras nonalcoolic si sa reduceti cantitatea de grasime din ficat.Etapele bolii ficatului gras nonalcoolic

Boala ficatului gras nonalcoolic evolueaza in 4 etape principale.

Majoritatea oamenilor vor atinge doar prima etapa, si de obicei fara sa-si dea seama.

Intr-un numar mic de cazuri, poate progresa si, eventual, duce la afectarea ficatului.


Principalele etape ale bolii ficatului gras nonalcoolic sunt:

 1. Bulletficat gras simplu (steatoza) - o inmultire inofensiva a grasimii din celulele hepatice, care poate fi diagnosticata numai in timpul testelor efectuate dintr-un alt motiv

 2. Bulletsteatohepatita nonalcoolica - o forma mai grava a bolii ficatului gras nonalcoolic, in care ficatul a devenit inflamat; acest stadiu se estimeaza ca afecteaza pana la 5% din populatie.

 3. Bulletfibroza - unde inflamatia persistenta a ficatului provoaca tesut cicatricial in jurul ficatului si al vaselor de sange din apropiere, dar ficatul este in continuare capabil sa functioneze normal

 4. Bulletciroza cronica - este cea mai grava etapa, care apare dupa ani de inflamatie, in care ficatul se contracta si devine cicatrizat si noduros; aceasta afectiune este permanenta si poate duce la insuficienta hepatica (in cazul in care ficatul dumneavoastra nu mai functioneaza corect) si la cancer la ficat.

Poate dura ani de zile pentru a face fibroza sau ciroza. De aceea este important e sa faceti schimbari de stil de viata pentru a preveni agravarea bolii.


Sunt in pericol de a avea boala ficatului gras non-alcoolic?

Aveti un risc crescut de face boala ficatului gras non-alcoolic daca:

 1. Bulletsunteti obezi sau supraponderali - in special daca aveti multa grasime in jurul taliei (o forma de corp asemanatoare marului)

 2. Bulletaveti diabet de tip 2

 3. Bulletaveti tensiune arteriala crescuta

 4. Bulletaveti colesterol ridicat

 5. Bulletaveti peste 50 de ani

 6. Bulletfumati


Boala ficatului gras non-alcoolic, insa, a fost diagnosticata la persoanele fara nici unul dintre acesti factori de risc, inclusiv copii.
Desi este foarte similara cu boala ficatului gras alcoolic, boala ficatului gras non-alcoolic nu este cauzata de consumul prea mult de alcool.

Simptomele bolii ficatului gras non-alcoolic

De obicei, nu exista simptome ale bolii ficatului gras non-alcoolic in stadiile incipiente. Probabil nu veti sti ca aveti aceasta boala, decat in urma unor teste.

Ocazional, persoane cu boala ficatului gras non-alcoolic sau fibroza (in stadii mai avansate ale bolii) pot experimenta:


 1. Bulletdurere acuta sau terna in partea dreapta sus a burtei (in partea dreapta inferioara a coastelor)

 2. Bulletoboseala (oboseala extrema)

 3. Bulletpierdere in greutate inexplicabila

 4. Bulletslabiciune


Daca boala avanseaza in ciroza (stadiul cel mai avansat), puteti avea simptome mai severe, cum ar fi ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter), mancarime a pielii si umflarea picioarelor, a gleznelor, a picioarelor sau a burtii.


Cum este diagnosticata boala ficatului gras non-alcoolic?

Boala ficatului gras non-alcoolic este adesea diagnosticata dupa ce un test de sange numit test de functie hepatica produce un rezultat anormal, iar alte afectiuni hepatice, cum ar fi hepatita, sunt excluse.

Trebuie tinut cont ca testele de sange nu evidentiaza intotdeauna boala ficatului gras non-alcoolic.


Starea poate fi descoperita si in timpul unei scanari cu ultrasunete a burtii. Acesta este un tip de scanare in care undele sonore sunt folosite pentru a crea o imagine a interiorului corpului.


Daca sunteti diagnosticat cu boala ficatului gras non-alcoolic, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina in ce etapa sunteti. Aceasta poate implica un test special de sange sau un alt tip de scanare cu ultrasunete (Fibroscan).

Unii oameni pot avea, de asemenea, nevoie de o mica proba de tesut hepatic (biopsie) luata cu ajutorul unui ac pentru a fi analizata intr-un laborator.


Tratamentul pentru boala ficatului gras non-alcoolic

Majoritatea persoanelor care au ficat gras non-alcoolic nu vor avea probleme serioase, dar daca sunteti diagnosticat cu aceasta afectiune, este o idee buna sa luati masuri pentru a opri evolutia bolii.


In prezent nu exista medicamente specifice pentru boala ficatului gras nonalcoolic, dar alegerea unui stil de viata sanatos poate ajuta. Tratamentul poate fi recomandat pentru afectiunile asociate (hipertensiune arteriala, diabet si colesterol) sau complicatii.


Este posibil sa vi se recomande vizite regulate la medicul dumneavoastra curent, pentru a va verifica functia hepatica si pentru a cauta semne de orice probleme noi.


Dieta sanatoasa si stilul de viata

Adoptarea unui stil de viata sanatos este principalul mod de a gestiona boala ficatului gras non-alcoolic.

 1. Bulletpierdeti in greutate - trebuie sa aveti un IMC (indice de masa corporala) de 18,5 pana la 24,9; pierzand mai mult de 10% din greutatea dvs. puteti elimina unele grasimi din ficat si astfel puteti imbunatati starea bolii ficatului gras non-alcoolic.

 2. Bulletmancati o dieta sanatoasa - incercati sa aveti o dieta echilibrata bogata in fructe, legume, proteine ​​si carbohidrati, dar cu continut scazut de grasimi, zahar si sare; deasemenea mancati portii mai mici de hrana.

 3. Bulletfaceti exercitii fizice in mod regulat - urmariti sa aveti cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate cu intensitate moderata cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta.

Toate tipurile de exercitii fizice pot contribui la imbunatatirea starii de sanatate, chiar daca nu pierdeti in greutate.

pagina urmatoare10_simptome.php
inapoi la articoleArticole.php